Ciasteczka na amoniaku
Składniki:
- 0,5 kostki margaryny (120g),
- niepełna szklanka cukru,
- 2 jajka,
- 2 czubate łyżeczki amoniaku,
- szklanka mleka,
- 0,5 kg mąki pszennej.
Sposób przyrządzania:
- Amoniak wymieszać z mlekiem.
- Masę jajeczną dodać do utartej margaryny i wymieszać po czym dodać mąkę i mleko.
- Wszystko razem delikatnie wymiksować.
- Małą łyżeczką kłaść ciastka (w dużych odstępach – bardzo rosną) na natłuszczoną blachę i piec w temp 1500C do lekkiego zarumienienia (ok 15min.).
- Po przestudzeniu ciastka można dowolnie dekorować (lukier, posypki dekoracyjne, polewa czekoladowa, wiórki itp)
Informacja:
Wydzielany silny zapach amoniaku, pojawiający się podczas pieczenia, jest naturalny i zanika po wystudzeniu wypieków.