Grzyby marynowane
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Ta mieszanka przypraw została opracowana dla podniesienia walorów smakowych marynowanych grzybów.
OSTRZEŻENIE:
Uwaga, niektóre gatunki grzybów są trujące! Nigdy nie wolno jeść, przyrządzać grzybów których nie znamy lub mamy wątpliwości co do ich przydatności do spożycia.
- Od większych grzybów odciąć ogonki i odrzucić (ogonki można przeznaczyć do suszenia). Grzyby oczyścić umyć. Duże kapelusze poćwiartować.
- Słoiki, nakrętki, dokładnie umyć i wyparzyć.
- GRZYBY wrzucić do wrzącej osolonej wody (1 płaska łyżka stołowa na 4 szklanki wody) i gotować 10 min. Grzyby opłukać i odcedzić. Pozostawić do wystudzenia.
ZALEWA - MARYNATA
- Na 10 szklanek wody wrzucić łyżeczkę soli,
- przyprawę do marynowania grzybów,
- 1,5 - 2 łyżki cukru (w zależności od ilości octu), i zagotować.
- Dodać 1,5 – 2 szklanki octu 10% (ilość octu decyduje o ostrości) i gotować na wolnym ogniu 10 min.
- Pozostawić do wystudzenia.
WYKONANIE
- Grzyby układać ciasno w słoikach (nie ściskać) pozostawiając wolne miejsce od krawędzi słoika.
- Słoiki zalać w całości zalewą (przyprawy rozmieścić w miarę równomiernie) i szczelnie zamknąć.
- Pasteryzować 10 – 15 min.
Przechowywać w zaciemnionym miejscu z dala od źródeł ciepła.