Przepyszna babka majonezowa
Składniki:
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 ml majonezu,
- 6 ml aromatu śmietankowego,
- trochę margaryny i mąki pszennej na przygotowanie blachy.
Sposób przyrządzania:
- Jajka ubić z cukrem mikserem, dodać wymieszane ze sobą sypkie produkty i ponownie wymieszać. Na końcu dodać majonez i aromat.
- Blachę (foremkę) posmarować tłuszczem (np. margaryną) i posypać mąką pszenną po czym wlać wyrobioną masę.
- Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika na około 50 - 60 min.
Po upieczeniu odczekać chwilę następnie opukać foremkę by ułatwić wyjęcie babki. Wystudzoną babkę można dowolnie dekorować.