Kruche ciasto
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 250 g margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia MARSYL,
- 0,5 opakowania cukru wanilinowego MARSYL,
- 2 jajka,
trochę margaryny i bułki tartej na przygotowanie blachy.
Sposób przyrządzania:
- Na stolnicy (blacie) zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodać cukier i posiekaną margarynę, wbić jajka i wszystko razem ugnieść do uzyskania jednolitej masy.
- Blachę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przygotowaną wcześniej masę rozkładamy równomiernie na blasze. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180oCpiekarnika na około 35 min.
Gotowe ciasto można dodatkowo dowolnie dekorować (owoce, galaretka itp.).