Sałatka z ogórków marynowanych
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 3 łyżeczki sol
Składniki na zalewę:
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki rzepakowego oleju roślinnego
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 - 3 liści laurowych
- 0,75 szklanki cukru
Proponowane słoiki 250 ml: około 8 - 10 szt.
Sposób przyrządzania:
To wspaniała sałatka do obiadu z pieczonym czy też smażonym mięsem, a do tego można sięgnąć po nią zawsze wtedy, gdy potrzebna jest natychmiast, oczywiście pod warunkiem, że się ją wcześniej przygotowało i spasteryzowało.
Dzień 1
- Ogórki i cebulę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Wszystko posolić i wymieszać ze sobą.
- Zostawić na 24 h w temperaturze pokojowej.
Dzień 2
- Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć.
- Zalewa:
Do naczynia wlać olej, ocet, przyprawy i zagotować.
- Przygotowane poprzedniego dnia ogórki odsączyć.
- Dodać zalewę i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowane umieścić w słoikach i szczelnie zamknąć.
Pasteryzować 10 min.
Ten przepis otrzymaliśmy od Ilony.
Dziękujemy !