Barszcz czerwony
Składniki:
- 4 l wody,
- 0,5 kurczaka,
- płaska łyżka stołowa soli,
- opakowanie buraczków suszonych,
- 2 łyżki stołowe mieszanki warzywnej susz Marsyl,
- 1 łyżeczka „Jarzywko – przyprawa do potraw” Marsyl,
- 4 ziarnka pieprzu Marsyl,
- 1 łyżka stołowa majeranku Marsyl,
- 1 liść laurowy Marsyl,
- 2 ziarenka ziela angielskiego Marsyl,
- 2 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Marsyl,
Składniki na zaklepkę: 2 łyżki mąki pszennej, 0,5 l śmietany 18%.
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyć i wrzucić do wody. Dodać sól i zagotować, po czym zebrać łyżką cedzakową „szumowiny”.
- Dorzucić buraczki wraz z resztą składników z wyjątkiem majeranku. Gotować na wolnym ogniu ok 1 h aż mięso będzie miękkie
- Majeranek dodać pod koniec gotowania.
Zaklepka:
- mąkę rozrobić w 0,5 l zimnej wody aż do rozprowadzenia wszystkich grudek po czym dolać do zupy.
- Do innego naczynia wlać śmietanę, dodać do niej 3 łyżki wazowe zupy, rozklepać (wymieszać) i przelać do garnka z gotującą zupą.
- poczekać do zagotowania uważając by nie wykipiało.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.