Chrusty - faworki
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marsyl,
- 1 łyżka spirytusu lub octu (zapobiega przed nadmiernym wsiąkaniem oleju),
- szczypta soli,
- około 2 litry oleju roślinnego do smażenia,
- około 100 g cukru pudru do posypania.
Sposób przyrządzania:
- Na stolnicę wsypać mąkę i dodać do niej resztę składników i ugnieść.
- Uzyskane ciasto rozwałkować na grubość około 1 – 2 mm i pociąć na paski około 2,5cm na 7 cm
- Naciąć wzdłuż każdy pasek na środku, uważając by nie rozciąć paska całkowicie i przełożyć przez otwór jeden jego koniec.
- Wlać olej do szerokiego garnka na wysokość około 5 cm (tak by chrusty można było swobodnie obracać) i rozgrzać.
- Wrzucać chrusty po kilka sztuk jednorazowo (znacznie zwiększają swoje rozmiary) aż do uzyskania rumianego koloru.
- Wyciągać łyżką cedzakową.
Życzymy smacznego !
Ten przepis otrzymaliśmy od Darii.
Dziękujemy !