Konserwowanie ogórków w słoikach
Składniki:
Sposób przyrządzania:
- Słoiki, nakrętki, gumki dokładnie umyć i wyparzyć.
- Ogórki dokładnie umyć i przejrzeć. Z objawami nadpsucia odrzucić.
- Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków MARSYL na litrowy słoik.
- Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść.
Propozycja zalewy
- Na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu 10 %, płaska łyżka stołowa soli, 100g cukru (łyżka stołowa to ok. 20 g cukru).
- Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania.
- Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki).
- Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry dnem do momentu wystudzenia, lub można po zamknięciu pasteryzować, lecz nie zbyt długo (max. 15 min), gdyż przegotowane ogórki stracą twardość
Przechowywać w chłodnym miejscu. Ogórki będą dobre po około 2 – 3 tygodniach