Wyszukaj w serwisie

Pieprz czarny mielony

Pieprz czarny mielony

Pieprz czarny ma ostry palący smak. Powstaje w wyniku suszenia na słońcu niedojrzałych owoców (jagód), wiecznie zielonego pnącza, aż do chwili uzyskania czarnego koloru.

Ostry palący smak, w głównej mierze, pochodzi z zawartej w zewnętrznej warstwie owocu piperyny. Jagody tego samego pnącza, jednakże zbierane w innej fazie dojrzewania i poddane nieco innym procesom obróbki, występują pod nazwą pieprz biały, zielony. Pieprz czarny jest z nich najostrzejszy.

Zastosowanie: Pieprz czarny używany jest do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs, zup, sosów, pieczeni, wzbogaca smak sałatek, serów. W postaci ziarna dodaje się go na początku przyrządzania potrawy, natomiast mielony przy końcu.

Podobne produkty:

Opakowanie:

stat4u