Tymianek, czyli macierzanka, jest rośliną występującą w Eurazji, Afryce Północnej i na Wyspach Kanaryjskich.
Ze względu na dużą zawartość olejków lotnych (olejki eteryczne) używany jest jako roślina przyprawowa i lecznicza.
Silnie aromatyczny zapach i nieco gorzkawy smak tymianku pochodzi od dużej ilości zawartego w nim olejku eterycznego.
Tymianek jest przyprawą o szerokim zastosowaniu. W kuchni wykorzystywany jest jako przyprawa do tłustych mięs, pasztetów, kiełbas i potraw z warzyw strączkowych. Bardzo popularny w kuchni francuskiej. Jest jednym z podstawowych składników klasycznego bouquet garni, a także ziół prowansalskich.
Jako przyprawy możemy użyć najwyżej 3 łyżeczki (lub jedna gałązkę) na 1 kg pokarmu.
Tymianek przechowuje się w ciemnych, szczelnych naczyniach, by nie stracił aromatycznego olejku.
Opakowanie: 10 g