Wyszukaj w serwisie

Ciasteczka na amoniaku

Składniki:

  • 0,5 kostki margaryny (120g),
  • niepełna szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżeczki amoniaku,
  • szklanka mleka,
  • 0,5 kg mąki pszennej.

Sposób przyrządzania:

  • Amoniak wymieszać z mlekiem.
  • Masę jajeczną dodać do utartej margaryny i wymieszać po czym dodać mąkę i mleko.
  • Wszystko razem delikatnie wymiksować.
  • Małą łyżeczką kłaść ciastka (w dużych odstępach – bardzo rosną) na natłuszczoną blachę i piec w temp 1500C do lekkiego zarumienienia (ok 15min.).
  • Po przestudzeniu ciastka można dowolnie dekorować (lukier, posypki dekoracyjne, polewa czekoladowa, wiórki itp)

Informacja:

Wydzielany silny zapach amoniaku, pojawiający się podczas pieczenia, jest naturalny i zanika po wystudzeniu wypieków.

stat4u