Wyszukaj w serwisie

Grzyby marynowane

Składniki:

Sposób przyrządzania:

Ta mieszanka przypraw została opracowana dla podniesienia walorów smakowych marynowanych grzybów.

OSTRZEŻENIE:

Uwaga, niektóre gatunki grzybów są trujące! Nigdy nie wolno jeść, przyrządzać grzybów których nie znamy lub mamy wątpliwości co do ich przydatności do spożycia.

  • Od większych grzybów odciąć ogonki i odrzucić (ogonki można przeznaczyć do suszenia). Grzyby oczyścić umyć. Duże kapelusze poćwiartować.
  • Słoiki, nakrętki, dokładnie umyć i wyparzyć.
  • GRZYBY wrzucić do wrzącej osolonej wody (1 płaska łyżka stołowa na 4 szklanki wody) i gotować 10 min. Grzyby opłukać i odcedzić. Pozostawić do wystudzenia.

ZALEWA - MARYNATA

  • Na 10 szklanek wody wrzucić łyżeczkę soli,
  • przyprawę do marynowania grzybów,
  • 1,5 - 2 łyżki cukru (w zależności od ilości octu), i zagotować.
  • Dodać 1,5 – 2 szklanki octu 10% (ilość octu decyduje o ostrości) i gotować na wolnym ogniu 10 min.
  • Pozostawić do wystudzenia.


WYKONANIE

  1. Grzyby układać ciasno w słoikach (nie ściskać) pozostawiając wolne miejsce od krawędzi słoika.
  2. Słoiki zalać w całości zalewą (przyprawy rozmieścić w miarę równomiernie) i szczelnie zamknąć.
  3. Pasteryzować 10 – 15 min.

Przechowywać w zaciemnionym miejscu z dala od źródeł ciepła.

stat4u