Wyszukaj w serwisie

Peklowanie zalewą

Składniki:

Uwaga
Sól peklowa jest przeznaczona tylko i wyłącznie do peklowania. Nie używać jako przyprawy. Nie może służyć do bezpośredniego spożycia.


  • mięso najlepiej chude, wieprzowe lub wołowe, szynka, schab, boczek, itp.

składniki na 1 kg mięsa:

  • 40 -50g soli peklowej,
  • 0,4 – 0,5 l wody,
  • 4 - 6 g cukru (łyżeczka).

Ilość składników należy dostosować proporcjonalnie do masy mięsa.


Przyprawy do smaku:

Sposób przyrządzania:

Istotne wskazówki

Naczynie do peklowania nie może być metalowe(narażone na korozję). Mogą być tradycyjne - drewniane, emaliowane, szklane. Wszystkie naczynia, narzędzia, muszą być czyste (wyparzone).

Peklować w temp od 4 – 8 st. C

Produkty, zalewa, jak i naczynia, przed rozpoczęciem peklowania, muszą być schłodzone.

Peklowanie zalewą

  • Wodę zagotować i przelać do naczynia, dodać składniki i dokładnie wymieszać. Przyprawy dodawać wedle uznania. Całość pozostawić do wystudzenia.
  • Do naczynia włożyć mięso i zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Jeżeli mięso nie zostało przykryte roztworem należy dopasować inne naczynie tak by całe znajdowało się w solance.
  • Obciążyć by się nie wynurzyło (można użyć mniejszego talerzyka niż średnica naczynia i obciążyć) i schować do lodówki.
  • Co 2 dni obracać mięso oraz sprawdzać poziom zalewy. W razie braku dolać przegotowanej wystudzonej wody.
  • Peklować przez 7 – 10 dni, a większe porcje 10 – 14 dni.

Po zapeklowaniu mięso wyjąć z solanki, po czym należy je ugotować, udusić, upiec lub uwędzić.

stat4u