Wyszukaj w serwisie

Sałatka z ogórków marynowanych

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 łyżeczki sol

Składniki na zalewę:

  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki rzepakowego oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 - 3 liści laurowych
  • 0,75 szklanki cukru

Proponowane słoiki 250 ml: około 8 - 10 szt.

Sposób przyrządzania:

To wspaniała sałatka do obiadu z pieczonym czy też smażonym mięsem, a do tego można sięgnąć po nią zawsze wtedy, gdy potrzebna jest natychmiast, oczywiście pod warunkiem, że się ją wcześniej przygotowało i spasteryzowało.


Dzień 1

  • Ogórki i cebulę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Wszystko posolić i wymieszać ze sobą.
  • Zostawić na 24 h w temperaturze pokojowej.

Dzień 2

  • Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Zalewa:
    Do naczynia wlać olej, ocet, przyprawy i zagotować.
  • Przygotowane poprzedniego dnia ogórki odsączyć.
  • Dodać zalewę i dokładnie wymieszać.
  • Tak przygotowane umieścić w słoikach i szczelnie zamknąć.
    Pasteryzować 10 min.

Ten przepis otrzymaliśmy od Ilony.
Dziękujemy !

stat4u