Wyszukaj w serwisie

Barszcz czerwony

Składniki:

Składniki na zaklepkę: 2 łyżki mąki pszennej, 0,5 l śmietany 18%.

Sposób przyrządzania:

  • Kurczaka umyć i wrzucić do wody. Dodać sól i zagotować, po czym zebrać łyżką cedzakową „szumowiny”.
  • Dorzucić buraczki wraz z resztą składników z wyjątkiem majeranku. Gotować na wolnym ogniu ok 1 h aż mięso będzie miękkie
  • Majeranek dodać pod koniec gotowania.

Zaklepka:

  • mąkę rozrobić w 0,5 l zimnej wody aż do rozprowadzenia wszystkich grudek po czym dolać do zupy.
  • Do innego naczynia wlać śmietanę, dodać do niej 3 łyżki wazowe zupy, rozklepać (wymieszać) i przelać do garnka z gotującą zupą.
  • poczekać do zagotowania uważając by nie wykipiało.

Podawać z ziemniakami lub makaronem.

stat4u