Wyszukaj w serwisie

Chrusty - faworki

Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marsyl,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu (zapobiega przed nadmiernym wsiąkaniem oleju),
  • szczypta soli,
  • około 2 litry oleju roślinnego do smażenia,
  • około 100 g cukru pudru do posypania.

Sposób przyrządzania:

  • Na stolnicę wsypać mąkę i dodać do niej resztę składników i ugnieść.
  • Uzyskane ciasto rozwałkować na grubość około 1 – 2 mm i pociąć na paski około 2,5cm na 7 cm
  • Naciąć wzdłuż każdy pasek na środku, uważając by nie rozciąć paska całkowicie i przełożyć przez otwór jeden jego koniec.
  • Wlać olej do szerokiego garnka na wysokość około 5 cm (tak by chrusty można było swobodnie obracać) i rozgrzać.
  • Wrzucać chrusty po kilka sztuk jednorazowo (znacznie zwiększają swoje rozmiary) aż do uzyskania rumianego koloru.
  • Wyciągać łyżką cedzakową.
  • Chrusty posypać pudrem.

Życzymy smacznego !



Ten przepis otrzymaliśmy od Darii.

Dziękujemy !

stat4u