Wyszukaj w serwisie

Ogórki konserwowe CURRY

Składniki:


Zalewa:

  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu 10 %,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 3 łyżeczki curry.

Sposób przyrządzania:

Przygotować zalewę:

  • Zagotować wodę dodając sól, cukier, curry, ocet. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Wystudzić.
  • Słoiki, nakrętki, gumki dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Ogórki dokładnie umyć i przejrzeć. Z objawami nadpsucia odrzucić.
  • Cebulę pokroić w talarki.
  • Na litrowy słoik wrzucić plaster cebuli i po łyżeczce przyprawy do konserwowania ogórków MARSYL.

Ogórki pokroić w plastry (3-4 cm) i układać na przemian z selerem.

  • Słoje wypełnić zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki).
  • Zamknąć szczelnie i gotować 5 – 10 min. UWAGA: Zbyt długo gotowane stracą twardość.
  • Przechowywać w chłodnym miejscu. Ogórki będą dobre po około 2 – 3 tygodniach.

Ten przepis otrzymaliśmy od Agnieszki. Dziękujemy !

stat4u