Wyszukaj w serwisie

Konserwowanie ogórków w słoikach

Składniki:

Sposób przyrządzania:

  • Słoiki, nakrętki, gumki dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Ogórki dokładnie umyć i przejrzeć. Z objawami nadpsucia odrzucić.
  • Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków MARSYL na litrowy słoik.
  • Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść.
  • Przygotować zalewę.

Propozycja zalewy

  • Na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu 10 %, płaska łyżka stołowa soli, 100g cukru (łyżka stołowa to ok. 20 g cukru).
  • Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania.
  • Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki).
  • Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry dnem do momentu wystudzenia, lub można po zamknięciu pasteryzować, lecz nie zbyt długo (max. 15 min), gdyż przegotowane ogórki stracą twardość

Przechowywać w chłodnym miejscu. Ogórki będą dobre po około 2 – 3 tygodniach

 

 

stat4u