Wyszukaj w serwisie

Żelatyna spożywcza wieprzowa

Żelatyna spożywcza wieprzowa

Żelatyna - Co to jest i do czego służy?

Żelatyna jest pozbawiona tłuszczów, niemniej zawartość protein w żelatynie (prawie 100%), czyni z niej produkt wysoko odżywczy i do tego bardzo szybko przyswajalny przez organizm. Posiada bardzo ciekawe właściwości znajdując w dzisiejszym świecie bardzo wiele zastosowań.

Ważną funkcją żelatyny jest zdolność do żelowania czyli zmianę z postaci ciekłej do postaci żelu, przy czym bardzo ciekawą właściwością jest odwracalność tego procesu. Schładzany roztwór gęstnieje do postaci żelu, zaś po podgrzaniu powraca do postaci ciekłej. Należy przy tym wiedzieć że wielokrotne powtarzanie tych przemian osłabia żelatynę powodując pogorszenie właściwości żelu.

Żelatyna – gdzie jest używana?

W zależności od rodzaju i właściwości żelatyna stosowana jest w:

Żywność

Szeroko wykorzystywana w produkcji żywności. Znajdziemy ją w wyrobach mięsnych, zupach, sosach, wyrobach mlecznych, słodyczach, a także w daniach dietetycznych ze względu na swoją wysoką odżywczość (proteiny, aminokwasy) i prawie całkowity brak tłuszczów i węglowodanów.

Farmacja

Używana w farmacji ze względu na właściwości błonotwórcze, żelujące i wiążące, a także na fakt, iż jest łatwo strawna i całkowicie przyswajalna przez ludzki organizm. W wyniku użycia żelatyny powstają kapsułki, pastylki, drażetki, czopki.

Para-chirurgia

Dzięki nieszkodliwości oraz całkowitemu wchłanianiu żelatyny przez ludzki organizm służy do tworzenia:
- substytutów plazmy krwi,
- gąbek hemostatycznych (przy walce z krwotokami),
- implantów chirurgicznych,
- opatrunków hydrokoloidowych służących do stworzenia odpowiedniego, wilgotnego środowiska przynoszącego korzyści w fazie gojenia ran.

Para-farmacja

Preparaty kosmetyczne i dermatologiczne, przy kuracji włosów, paznokci, w leczeniu chorób stawów.

Technika

Zastosowanie jest bardzo szerokie lecz często jest ona tylko składnikiem lub częścią procesu do uzyskania konkretnego celu. Pomaga między innymi w tworzeniu takich produktów jak:
- mikrokapsułki (np. papier samokopiujący, konfekcjonowanie perfum, barwników itp.),
- papier (do poprawy jego właściwości),
- kleje,
- fotografika (papier fotograficzny, film),
- oczyszczanie metali.

Żelatyna - od kiedy istnieje?

Pierwszy patent na produkcje żelatyny ogłoszono w 1754 roku w Anglii ale już w 1682 istniał opis procesu gotowania w wyniku którego możliwe było otrzymanie żelatynowej papki. Prawdopodobne jest też, że już w II wieku pne do produkcji kleju wykorzystywano podobne składniki co w żelatynie, gdyż znaleziono ślady takiego kleju w grobowcu Faraona.

Żelatyna – jak przygotować?

W zależności od rodzaju wyrobu użyj od 5% - 15% zawartości żelatyny w przygotowywanym roztworze (przykład 5%-wego roztworu: 5 g żelatyny 95 ml wody).

Najlepsza jakość

Wsyp żelatynę do zimnej wody jednocześnie mieszając zwracając uwagę by nie tworzyły się grudki umożliwiając tym samym każdemu ziarenku dobrze nasiąknąć,
Pozostaw przygotowany roztwór na 1 godzinę by ziarenka mogły napęcznieć,
Stopniowo podgrzewaj roztwór w naczyniu (najlepiej z podwójnym dnem) nie doprowadzając do wrzenia do momentu rozpuszczenia się ziarenek. Proces rozpuszczania przyspieszysz mieszając w trakcie podgrzewania.

Metoda szybka

Wsyp żelatynę do zimnej wody jednocześnie mieszając zwracając uwagę by nie tworzyły się grudki umożliwiając tym samym każdemu ziarenku dobrze nasiąknąć,
Stopniowo podgrzewaj roztwór w naczyniu (najlepiej z podwójnym dnem) nie doprowadzając do wrzenia do momentu rozpuszczenia się ziarenek. Proces rozpuszczania przyspieszysz mieszając w trakcie podgrzewania.

Metoda najszybsza

Zagotuj wodę i wlej odpowiednią ilość do naczynia,
Odczekaj chwilę by woda lekko przestygła i wsyp żelatynę,
Intensywnie mieszaj do rozpuszczenia ziarenek.

Opakowanie:

stat4u