Wyszukaj w serwisie

Tymianek

Tymianek

Tymianek, czyli macierzanka, jest rośliną występującą w Eurazji, Afryce Północnej i na Wyspach Kanaryjskich.

Ze względu na dużą zawartość olejków lotnych (olejki eteryczne) używany jest jako roślina przyprawowa i lecznicza.

Silnie aromatyczny zapach i nieco gorzkawy smak tymianku pochodzi od dużej ilości zawartego w nim olejku eterycznego.

Tymianek jest przyprawą o szerokim zastosowaniu. W kuchni wykorzystywany jest jako przyprawa do tłustych mięs, pasztetów, kiełbas i potraw z warzyw strączkowych. Bardzo popularny w kuchni francuskiej. Jest jednym z podstawowych składników klasycznego bouquet garni, a także ziół prowansalskich.

Jako przyprawy możemy użyć najwyżej 3 łyżeczki (lub jedna gałązkę) na 1 kg pokarmu.

Tymianek przechowuje się w ciemnych, szczelnych naczyniach, by nie stracił aromatycznego olejku.

Opakowanie: 10 g

stat4u